piernik staropolski

Piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski należy przygotowywać dużo wcześniej. Im dłużej poleży w chłodnym miejscu, tym lepiej. U mnie najwcześniej zalega w lodówce w szufladzie na warzywa [pod koniec października. Jeśli więc w tym roku, chcielibyście cieszyć się smakiem tego piernikaw święta, już teraz powinniście zabrać się za jego przygotowanie.

Ten konkretny przepis na piernik staropolski pochodzi z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Marii Lemnis i Henryka Vitry, a podała go Apolka na forum Kuchnia ponad 10 lat temu. Od tamtego czasu jest powielany i można go spotkać w wielu miejscach. W tym wypadku jego wszechobecność świadczy tylko i wyłącznie o tym, że warto go upiec, bo jest wyjątkowy.

  • 1 kg mąki
  • 3 op przypraw do piernika*
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl mleka
  • 3 łyżeczki sody
  • 250 g masła
  • 0,5 kg miodu
  • 2 szkl ( 550 g ) cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • powidła
  • masa z kaszy mannej

W dużym garnku rozpuścić masło, miód i cukier. Odstawić do ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodać jajka, mleko z rozpuszczoną w nim sodą, mąkę, przyprawy do piernika i sól.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Masa jest dość płynna. Ja przekładam ją do miski wyłożonej folią spożywczą, tak, żeby potem można było nią przykryć ciasto. Po zastygnięciu masa twardniej, a ja spokojnie mogę ją wyjąć z miski i w samej folii przechowywać w lodówce.

Ciasto powinno stać w chłodnym miejscu. U mnie zawsze stoi w lodówce w szufladzie na warzywa. Powinno tam sobie leżakować co najmniej 6 tygodni. U mnie będzie trochę krócej, ale i tak będzie smacznie.

piernik staropolski

Piec będę kilka dni przed świętami.

Z tego ciasta wychodzi nie tylko idealny piernik, ale i pierniczki można piec.

* Kupując przyprawy do piernika, zobaczcie co producent tam wsadził. Kompozycja przypraw może być różna, ale istotne jest żeby nie było tam mąki ani cukru, te składniki możemy sobie sami dodać, bez przepłacania za nie.

Tydzień, półtora przed świętami wyjmujemy ciasto i pieczemy. Ja piekłam w dwóch dużych keksówkach. W temperaturze 180 º C ponad 1 godzinę.

Studzimy. I znowu odstawiamy.

2 dni przed świętami można piernik przełożyć.

piernik staropolski

Zupełnie dobry efekt daje użycie samych powideł. U mnie w tym roku jednak będzie przełożony i powidłami i masą z kaszy mannej. Ciasto przecinamy na 3 części i przekładamy. Czekamy aż się scali.

masa z kaszy manny :

  • 2 szkl ( 500 ml ) mleka
  • 0,75 szkl ( 150 g ) cukru
  • 6 łyżek ( 65 g ) kaszy manny
  • 200 g soku z cytryny
  • sok z połówki małej cytryny

Kaszę wymieszać z mlekiem, zagotować mieszając, do zgęstnienia. Posłodzić. Odstawić do przestudzenia. Do letniej masy dodać miękkie masło ( nic nie szkodzi, że się rozpuszcza), wymieszać i doprawić sokiem z cytryny.

Smacznego :)

Piernik staropolski
5 (100%) 1 vote

14 thoughts on “Piernik staropolski”

  1. Cześć, przymierzam się do wyjęcia z lodówki, upieczenia i przełożenia masą. Ile masła dodać do masy z kaszy manny?

    1. W przepisie nie ma masa, więc akurat do tego kremu go nie dałam, ale myślę, że na taką ilość masy można dać 100 g masła. Aneta powodzenia i daj znać jak upieczesz, może zdjęcia? :)

  2. Mozna przelozyc kremem do karpatki? Poleci mi Pani inny krem? I faktycznie tak pęka? Pieczemy gora doł czy termoobieg? Jutro zamierzam go upiec, moze lezakowac tyle do swiąt?

    1. Myślę, że krem do karpatki może być, nie wiem tylko jak długo można trzymać tak przełożony piernik. Można przełożyć masą marcepanową, wiem, że ma swoich fanów. Można też przełożyć samymi powidłami, też będzie smaczny. Co do pieczenia piekłam góra – dół. Jutro na pieczenie za wcześniej. Jutro proszę tylko zrobić ciasto i odstawić je w chłodne miejsce. Podobno im dłużej leży tym lepszy piernik :) U mnie leżakował na dolnej półce lodówki, a w tym roku zamierzam go wystawić na balkon do skrzyni. Pieczemy dopiero tydzień przed świętami.

  3. I jeszcze jedno, jak go piec, w plackach? no bo jak inaczej nalozyc do formy jak bedzie jak plastelina? chodzi mi o to jak je upiec w calosci by potem przekroic i przelozyc masą? Da się czy trzeba piec w plackach i je potem przekladac? Tego nie mogę wlasnie zrozumiec, jak z takiej plasteliny uformowac ciasto i upiec cale? Chocby w keksowkach?

    1. To ciasto pod wpływem leżakowania twardnieje, ale spokojnie można nałożyć je do formy. Ja piekę w keksówkach. W plackach też można piec, ale wtedy mogą być problemy z przekładanie, bo ciasto rośnie i pewnie nie uda się upiec tak, żeby były równe powierzchnie.

      1. Czyli mogę smialo napakowac do 2 keksowek upiec a potem kroić na blaty? Dzięki,ciasto zrobione i leżakuje w lodówce

        Serdecznie pozdrawiam i przepraszam ze zabieram czas ale wolę dopytac.

  4. Dzień dobry,

    do jakiej wysokosci blachy pakować ciasto, jak dużo urosnie?

    Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za cenne rady:)

    1. Myślę, że jakieść 3/4 wysokosci, a nawet trochę wyżej. Ono rośnie trochę i raczej w górę, nigdy mi się nie wylało z blachy :)
      Również pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w pieczeniu. Czekam na efekty :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.