Piernik staropolski

Piernik staropolski

Ciasto na piernik staropolski należy przygotowywać dużo wcześniej. Im dłużej poleży w chłodnym miejscu, tym lepiej. U mnie najwcześniej zalega w lodówce w szufladzie na warzywa pod koniec października. Jeśli więc w tym roku, chcielibyście cieszyć się smakiem tego piernika w święta, już teraz powinniście zabrać się za jego przygotowanie.

Ten konkretny przepis na piernik staropolski pochodzi z książki “W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Marii Lemnis i Henryka Vitry, a podała go Apolka na forum Kuchnia ponad 10 lat temu. Od tamtego czasu jest powielany i można go spotkać w wielu miejscach. W tym wypadku jego wszechobecność świadczy tylko i wyłącznie o tym, że warto go upiec, bo jest wyjątkowy.

  • 1 kg mąki
  • 3 opakowania ( 60 g ) przypraw do piernika*
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl( 125 ml ) mleka
  • 3 łyżeczki sody
  • 250 g masła
  • 0,5 kg miodu
  • 2 szkl ( 550 g ) cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

dodatkowo :

  • powidła
  • masa z kaszy mannej

W dużym garnku rozpuścić masło, miód i cukier. Odstawić do ostudzenia.

Do przestudzonej masy dodać jajka, mleko z rozpuszczoną w nim sodą, mąkę, przyprawy do piernika i sól.

Wszystko dokładnie wymieszać. Masa będzie dość płynna.

Przełożyć ciasto do naczynia w którym będzie leżakowało. Ja przekładam ją do miski lub pudełka wyłożonego folią spożywczą, tak, żeby potem można było nią przykryć ciasto. Po zastygnięciu masa twardnieje i  spokojnie można ją wyjąć z naczynia i tak przechowywać.

Ciasto powinno stać w chłodnym miejscu. U mnie stoi w lodówce w szufladzie na warzywa lub jeżeli nie ma mrozu to na balkonie. Powinno tak sobie leżakować co najmniej 6 tygodni.

piernik staropolski

Piec kilka dni przed świętami.

Z tego ciasta wychodzi nie tylko idealny piernik, ale i pyszne pierniczki.

Tydzień, półtora przed świętami wyjmujemy ciasto i pieczemy. Ja piekłam w dwóch dużych keksówkach. Można też rozwałkowć je i upiec na dużej blaszce z piekarnika. W temperaturze 180 º C ponad 1 godzinę.

Studzimy. Kroimy na trzy części i przekładamy powidłami i masą z kaszy mannej. Można też użyć do przełożenia marcepan.

Zawinąć szczelnie i przechowywać w suchym miejscu.

Piernik przełożony samymi powidlami może naprawdę długo leżeć i im starszy tym pyszniejszy.

* Kupując przyprawy do piernika, zobaczcie co producent tam wsadził. Kompozycja przypraw może być różna, ale istotne jest żeby nie było tam mąki ani cukru, te składniki możemy sobie sami dodać, bez przepłacania za nie.

piernik staropolski

Zupełnie dobry efekt daje użycie samych powideł. U mnie w tym roku jednak będzie przełożony i powidłami i masą z kaszy mannej. Ciasto przecinamy na 3 części i przekładamy. Czekamy aż się scali.

masa z kaszy manny :

  • 2 szkl ( 500 ml ) mleka
  • 0,75 szkl ( 150 g ) cukru
  • 6 łyżek ( 65 g ) kaszy manny
  • 200 g soku z cytryny
  • sok z połówki małej cytryny

Kaszę wymieszać z mlekiem, zagotować mieszając, do zgęstnienia. Posłodzić. Odstawić do przestudzenia. Do letniej masy dodać miękkie masło ( nic nie szkodzi, że się rozpuszcza), wymieszać i doprawić sokiem z cytryny.

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


16 thoughts on “Piernik staropolski”

  • Cześć, przymierzam się do wyjęcia z lodówki, upieczenia i przełożenia masą. Ile masła dodać do masy z kaszy manny?

    • W przepisie nie ma masa, więc akurat do tego kremu go nie dałam, ale myślę, że na taką ilość masy można dać 100 g masła. Aneta powodzenia i daj znać jak upieczesz, może zdjęcia? :)

  • Mozna przelozyc kremem do karpatki? Poleci mi Pani inny krem? I faktycznie tak pęka? Pieczemy gora doł czy termoobieg? Jutro zamierzam go upiec, moze lezakowac tyle do swiąt?

    • Myślę, że krem do karpatki może być, nie wiem tylko jak długo można trzymać tak przełożony piernik. Można przełożyć masą marcepanową, wiem, że ma swoich fanów. Można też przełożyć samymi powidłami, też będzie smaczny. Co do pieczenia piekłam góra – dół. Jutro na pieczenie za wcześniej. Jutro proszę tylko zrobić ciasto i odstawić je w chłodne miejsce. Podobno im dłużej leży tym lepszy piernik :) U mnie leżakował na dolnej półce lodówki, a w tym roku zamierzam go wystawić na balkon do skrzyni. Pieczemy dopiero tydzień przed świętami.

  • I jeszcze jedno, jak go piec, w plackach? no bo jak inaczej nalozyc do formy jak bedzie jak plastelina? chodzi mi o to jak je upiec w calosci by potem przekroic i przelozyc masą? Da się czy trzeba piec w plackach i je potem przekladac? Tego nie mogę wlasnie zrozumiec, jak z takiej plasteliny uformowac ciasto i upiec cale? Chocby w keksowkach?

    • To ciasto pod wpływem leżakowania twardnieje, ale spokojnie można nałożyć je do formy. Ja piekę w keksówkach. W plackach też można piec, ale wtedy mogą być problemy z przekładanie, bo ciasto rośnie i pewnie nie uda się upiec tak, żeby były równe powierzchnie.

      • Czyli mogę smialo napakowac do 2 keksowek upiec a potem kroić na blaty? Dzięki,ciasto zrobione i leżakuje w lodówce

        Serdecznie pozdrawiam i przepraszam ze zabieram czas ale wolę dopytac.

  • Dzień dobry,

    do jakiej wysokosci blachy pakować ciasto, jak dużo urosnie?

    Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za cenne rady:)

    • Myślę, że jakieść 3/4 wysokosci, a nawet trochę wyżej. Ono rośnie trochę i raczej w górę, nigdy mi się nie wylało z blachy :)
      Również pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w pieczeniu. Czekam na efekty :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.