Pieczone udka z koprem włoskim i mandarynkami

Pieczone udka z koprem włoskim i mandarynkami

Kolejny przepis na bardzo prostego i pysznego kurczaka. Kolejny przepis z polecanej już przeze mnie książki “Jerozolima” autorstwa Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

Jak często i tym razem podany tutaj przepis jest podany z malutkimi zmianami. Polecam bo pięknie wygląda i nie gorzej smakuje.

  • ok. 1 kg udek kurczaka ( u mnie filety z udek )
  • 2 średnie bulwy kopru włoskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 5 łyżek soku z pomarańcz
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 mandarynki ( najlepiej klementynki )
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki kopru włoskiego
  • sól
  • pieprz

udka pieczone z koprem włoskim i mandarynkami

Zaczynamy od marynaty i mieszamy soki z musztardą,olejem i cukrem.

Koper pokroić w ćwiartki, a każdą z nich podzielić jeszcze na 4 części. Włożyć je do marynaty razem z kurczakiem i zostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.

udka pieczone z koprem włoskim i mandarynkami

Mandarynki pokroić w plastry, jeśli trzeba usunąć pestki.

W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, koper i mandarynki. Posypać pozostałymi przyprawami i polać resztą marynaty.

udka pieczone z koprem włoskim i mandarynkami

Piec w 200 º C prze z 45 – 60 minut.

Powstały przy pieczeniu sos zlać do małego garnuszka i zredukować gotując go na małym ogniu. Polać nim mięso i podawać.

udka pieczone z koprem włoskim i mandarynkami

Smacznego :)



20 thoughts on “Pieczone udka z koprem włoskim i mandarynkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »