Pieczone pierogi z soczewicą

Pieczone pierogi z soczewicą

Można je zjeść na śniadanie, na obiad i na kolację. Smaczne na ciepło i na zimno. Jeden powędrował dziś z moim dzieckiem jako drugie śniadanie.

 

ciasto :

  • 500 g mąki
  • 200 ml maślanki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

nadzienie :

  • 1 szkl ( 200 g ) czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 0,5 szkl pasaty pomidorowej
  • 0,5 szkl wody
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka tikka masala
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki chili
  • olej do smażenia

dodatkowo :

białko do smarowania

pierogi drożdżowe z soczewicą

Przygotowania zaczynamy od ugotowania soczewicy. Ważne jest, żeby jej nie rozgotować. Może być nawet ciut twarda. Porządnie odsączyć na sitku, najlepiej odstawić ją na nim na jakiś czas.

Cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać przyprawy, kiedy poczujemy ich przyjemny zapach dodać cebulę i drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć.

Dodać soczewicę, pasate i wodę. Wymieszać i chwilę razem poddusić, mieszając, bo całość jest dość gęsta.

pierogi drożdżowe z soczewicą

W misce zaczynając od płynów umieścić wszystkie składniki ciasta. Wyrobić je używając robota.Jeśli używacie własny rąk kolejność jest odwrotna, najpierw produkty sypkie, dołek w środku, do niego woda a na końcu wkruszamy drożdże.

Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto w zależności od tego jak duże chcemy mieć pierogi podzielić na części. U mnie wyszło 14 dużych pierogów.

pierogi drożdżowe z soczewicą

Z każdej formować kulę, obtoczyć w mące i rozwałkować. Na każdy kawałek ciasta kłaść porcję nadzienia. Sklejać pierogi. Wkładać na blachach ( mi nie zmieściły się na jednej ) wyłożonych papierem. Odstawić do wyrośnięcia.

Posmarować białkiem.

Piec w 180 º C przez 30 minut.

pierogi drożdżowe z soczewicą

Smacznego :)



2 thoughts on “Pieczone pierogi z soczewicą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »