Pełne smaku pesto bazyliowe

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Przedstawiam wam więc jeden z moich ulubionych sosów do niego.
Moje pesto jest jedną z popularnych wersji pesto bazyliowego. Orzeszki pinii zastępuję ziarnami słonecznika. Też smaczne, ale znacznie tańsze i łatwiej dostępne u nas. Można je również wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw.
- pęczek / doniczka bazylii
- 100 g ziaren słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 0,25 szkl oliwy
Z bazylii oberwać liście. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wersja dla bardziej pracowitych : wszystko utrzeć w moździerzu. Dla nieco mniej cierpliwych : zmiksować, od razu dodając część oliwy i dodając ją w trakcie. Może się okazać, że dla uzyskania lepszej konsystencji trzeba dodać więcej oleju.
U mnie pesto ze pełnoziarnistym makaronem spaghetti i serem, ale ser nie jest konieczny, za to mogła by być potrzebna sól.
Smacznego :)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam makaron z pesto :-)
Przepyszne pesto :)!
Pesto pokochałam od pierwszego spróbowania. Z makaronem, z zapiekanką, tostem, a nawet kiełbasą – uwielbiam te połączenia!
robię i jest pyszne!!
daniem z makaronem nigdy nie pogardzę :)
Mam tak samo :)
Uwielbiam!