Pełne smaku pesto bazyliowe

Pełne smaku pesto bazyliowe

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Przedstawiam wam więc jeden z moich ulubionych sosów do niego.

Moje pesto jest jedną z popularnych wersji pesto bazyliowego. Orzeszki pinii zastępuję ziarnami słonecznika. Też smaczne, ale znacznie tańsze i łatwiej dostępne u nas. Można je również wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw.

  • pęczek / doniczka bazylii
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,25 szkl oliwy

pesto bazyliowe

Z bazylii oberwać liście. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wersja dla bardziej pracowitych : wszystko utrzeć w moździerzu. Dla nieco mniej cierpliwych : zmiksować, od razu dodając część oliwy i dodając ją w trakcie. Może się okazać, że dla uzyskania lepszej konsystencji trzeba dodać więcej oleju.

pesto bazyliowe

U mnie pesto ze pełnoziarnistym makaronem spaghetti i serem, ale ser nie jest konieczny, za to mogła by być potrzebna sól.

Smacznego :)

Rate this post

8 przemyśleń nt. „Pełne smaku pesto bazyliowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.