Pełnoziarniste muffiny z bobem

Pełnoziarniste muffiny z bobem

Lubicie bób? W pełni sezony nie może zabraknąć przepisów z jego dodatkiem. Muffiny  z bobem idealnie nadają się na szybki posiłek w domu jak i poza nim.

Po raz kolejny w tym roku kupiłam bób i postanowiłam go wykorzystać do czegoś innego, niż standardowe ugotowanie w wodzie i pożarcie.

Bób w skórce jest nie za ładny, a i skórka może przeszkadzać,więc postanowiłam go obrać. Trochę mnie ta perspektywa przerażała, ale okazało się, że nie jest źle. Praca choć monotonna, to całkiem łatwa i jakoś tak mi się obrał cały kilogram bobu. Podzieliłam go na pół i tak powstała sałatka i te muffiny. O ile sałatka nie była wyzwaniem, o tyle muffin trochę się obawiałam. W czeluściach internetu nie znalazłam takich z bobem, ale zaryzykowałam i wiecie co? Było warto. Są bardzo smaczne.

  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g bobu
  • 125 g boczku wędzonego *
  • 1 ( 100 g ) cebula

pełnoziarniste muffiny z bobem

Na patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek, kiedy się zrumieni dodać cebule, razem poddusić.

Bób ugotować i obrać.

Wymieszać 5 pierwszych składników z listy, dodać przestudzoną cebulę z boczkiem i bób.

Przełożyć do wysmarowanych foremek lub papilotek.

muffiny pełnoziarniste z bobem

Piec w 180°C przez 35 – 40 minut.

Smacznego :)

* Myślę, że ci co nie lubią boczku mogą go zastąpić szynką, tylko wtedy trzeba do smażenia dodać olej i zmienić kolejność, czyli na patelni najpierw ląduje cebula, a dopiero potem drobno pokrojona wędlina.



4 thoughts on “Pełnoziarniste muffiny z bobem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »