Pełnoziarniste bułeczki z szynką i papryką

Pełnoziarniste bułeczki z szynką i papryką

Bułki z mąki pełnoziarnistej często wychodzą ciężkie i dlatego nie wszyscy je lubią. Nie dotyczy to jednak tych, które wam dzisiaj przedstawiam. Te bułeczki są puszyste więc śmiało możecie je upiec, do czego serdecznie was zachęcam.

Ja dodałam do ciasta paprykę i szynkę, ale wy możecie dodać to co najbardziej lubicie. Ograniczać was może tylko wasza wyobraźnia. Myślę, że niezależnie od tego co zdecydujecie się do tych bułek wrzucić, wyjda wam pysznie!

bułeczki pełnoziarnste z szynką i papryką

ciasto:

  • 2 szkl. (300 g ) mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szkl. (275 g) mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki (20 g ) oleju
  • 1 łyżeczka (5 g) brązowego cukru
  • 1 łyżeczka (5 g ) soli

dodatkowo :

  • 100 g szynki w plastrach
  • mała papryka czerwona

Wyrobić ciasto drożdżowe (będzie dość luźne) i odstawić je do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozciągnąć je na prostokąt. Ponieważ jest dość klejące, ja pomagałam sobie smarując blat i ręce olejem, ale możecie zamiast tego podsypać sobie ciasto mąką.

Paprykę pokroić w paski i ułożyć wzdłuż dłuższego boku w kilku rzędach zostawiając kawałek wolnego ciasta przy brzegu. Na to położyć szynkę.

Całość zwinąć w rulon, jak roladę w stronę nieobłożonego brzegu.

Kroić w plastry i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Odstawić do wyrośnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 30 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »