Pełnoziarniste bułeczki z szynką i papryką

Pełnoziarniste bułeczki z szynką i papryką

Bardzo puszyste bułeczki, nie zawsze uda się takie upiec z mąki pełnoziarnistej, więc z czystym sumieniem polecam ten przepis. Dodatki jak zawsze w takich przypadkach mogą być dowolne, papryka i szynka to tylko propozycja, jedna z wielu możliwych.

bułeczki pełnoziarnste z szynką i papryką

ciasto:

  • 2 szkl. (300 g ) mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szkl. (275 g) mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki (20 g ) oleju
  • 1 łyżeczka (5 g) brązowego cukru
  • 1 łyżeczka (5 g ) soli

dodatkowo :

  • 100 g szynki w plastrach
  • mała papryka

Wyrobić ciasto drożdżowe (będzie dość luźne) i odstawić je do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozciągnąć je na prostokąt. Ponieważ jest dość klejące, ja pomagałam sobie smarując blat i ręce olejem.

Paprykę pokroić w paski i ułożyć wzdłuż dłuższego boku w kilku rzędach zostawiając kawałek wolnego ciasta przy brzegu. Na to położyć szynkę.

Całość zwinąć w rulon, jak roladę w stronę nieobłożonego brzegu.

Kroić w plastry i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Odstawić do wyrośnięcia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 30 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »