Pęczakowe risotto z marynowaną fetą

Pęczakowe risotto z marynowaną fetą

Bardzo sycące, pełne aromatów i smaków danie. Przepis pochodzi ze wspominanej już przeze mnie książki ” Jerozolima”, której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Od razu też zaznaczę, ze nie jest to ostatni przepis z tej książki, bo książka jest pełna inspiracji i chętnie do niej będę zaglądała. Przepis podaję z wprowadzonymi przeze mnie zmianami.

  • 200 g kaszy pęczak
  • 90 ml oliwy
  • 50 g masła
  • 3 małe łodygi selera naciowego
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 paski skórki z cytryny
  • 0,25 łyżeczki płatków chili
  • puszka ( 400 g ) pomidorów krojonych
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 500 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 300 g fety lub jak u mnie twarogu
  • 1 łyżka listków
  • sól
  • świeżego oregano

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do odcieknięcia.

Na dużej patelni rozgrzać masło i 2 łyżki oliwy. Włożyć na nią pokrojony w kostkę seler naciowy, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Smażyć do miękkości na małym ogniu przez około 5 minut.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Dodać pęczak, tymianek, paprykę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, pasaty i 0,5 łyżeczki soli. Wszystko wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić 45 minut, często mieszając, uważając żeby nie przywarło. W gotowym daniu kasza powinna być miękka, a płyn całkowicie wchłonięty.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Kminek uprażyć na suchej patelni i lekko zmiażdżyć w moździerzu, tak aby część ziaren pozostała cała. Twaróg pokroić w kostkę, dodać do niego kminek i pozostałą oliwę, posolić, wymieszać i odstawić. Ja przygotowałam go kilka godzin wcześniej.

Kiedy kasza jest już gotowa trzeba doprawić ją do smaku solą. Podzielić na 4 porcje. Każdą porcję podawać z nałożoną na wierzch fetą.

risotto z pęczaku marynowanym twarogiem

Smacznego :)



13 thoughts on “Pęczakowe risotto z marynowaną fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »