Pasztet z soi i kaszy jaglanej z jabłkami

Pasztet z soi i kaszy jaglanej z jabłkami

Jak tylko zobaczyłam kaszę jaglaną z jabłkami od razu pomyślałam o pasztecie. Na początku miał być z soczewicy, ale w szafce jej nie znalazłam, stało za to zapomniane pudełko soi. Pogotowałam, zmiksowałam, przyprawiłam, upiekłam i tak powstało to cudo :) Polecam serdecznie, ma dobrą konsystencje i fantastyczny smak.

 

  • 1 szkl suchych ziaren soi
  • 1 szkl kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik
  • 1 cebula
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • olej

pasztet z soi i kaszy jaglanej z jabłkami

Soję zalać dużą ilością  wody i odstawić na 10 – 16 godzin. Po tym czasie nadmiar wody zlać, soję opłukać porządnie pod bieżącą wodą i ponownie zalać dużą ilością wody i ugotować. Gotować pod uchyloną przykrywką aż ziarna zmiękną, u mnie trwało to ponad 2 godziny. Przed koniec gotowania dodać łyżeczkę soli. Odcedzić i wystudzić.

Kaszę jaglaną zalać 2 szklankami wody. Gotować aż kasza wchłonie wodę. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Cebulę pokroić w pióra i obsmażyć na małej ilości oleju. Przestudzić.

W misce połączyć kaszę z soją, dodać czosnek, cebulę i pozostałe przyprawy, wszystko razem rozdrobnić blenderem. Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Przełożyć masę do formy keksówki. Wyrównać i udekorować połówkami orzechów.

Piec w 180ºC przez ok. godzinę. Przed krojeniem pasztet dobrze schłodzić.

pasztet z soi i kaszy jaglanej z jabłkami

Smacznego :)

 

12 potraw na świąteczny stół



27 thoughts on “Pasztet z soi i kaszy jaglanej z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »