pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Ile gospodyń, tyle przepisów na pasztet. A u mnie to nawet można powiedzieć, ile pasztetów tyle przepisów. Tym razem było tak .

  • 2,3 kg wytrybowanych udek kurczaka bez skóry
  • 800 g wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • 3 – 4 szt marchewki
  • jajek
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • sól

dodatkowo :

  • kawałek słoniny

pasztet drobiowy

Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry lub półplastry, nie muszą być małe.

Mięso posolić, wymieszać z warzywami, Podlać wodą i udusić do miękkości.

Wątróbkę usmażyć na oleju.

Po wystudzeniu wątróbkę i mięso z warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Dodać jajka, doprawić solą i gałką muszkatołową.

Dobrze wymieszać, najlepiej używając do tego dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać sos z duszenia udek.

Keksówki wyłożyć plastrami słoniny. Nałożyć masę pasztetową. Wyrównać. Na wierzchu położyć plasterki słoniny. Nie jest to jednak konieczne.

Piec w 180 º C przez około godzinę.

Przed podaniem pasztet trzeba schłodzić.

pasztet drobiowy

Smacznego :)

 

Przekąski Sylwestrowe

Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

Rate this post

2 przemyślenia nt. „Pasztet drobiowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.