Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy

Wakacje spędzone częściowo w wegetariańskim gronie, poza oczywistym odpoczynkiem i mile spędzonym czasem, zaowocowały u mnie wielką miłością do past do chleba.

To co jadłam było pyszne, różnorodne i zachęcało do eksperymentów. Gospodarzom dziękuję.

Moja próba numer jeden :

  • 1 szkl (250 g ) czerwonej soczewicy
  • 7 łyżek ( 100 g ) ziaren słonecznika
  • 100 g suszonych pomidorów ( u mnie 8 szt )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ( 20 g ) oleju lub oliwy ( u mnie olej z pomidorów )
  • 0,5 łyżeczki ( 5 g ) soli

pasta z czerwonej soczewicy

Soczewicę zalać 2 szklankami wody. Gotować 15 – 20 minut. Wystudzić.

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Wszystkie składniki razem zmiksować.

Gotową pastę można posypać ziarnami słonecznika.

Jest to doskonały dodatek do chleba, i o ile lenistwo mnie nie pokona pasty zagoszczą u nas na stałe.

pasta z czerwonej soczewicy

Smacznego :)



2 thoughts on “Pasta z czerwonej soczewicy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »