hummus

Pasta z ciecierzycy czyli coś jak hummus

Nigdy nie jadłam prawdziwego hummusu. Naczytałam się o nim za to bardzo dużo, chciałam więc spróbować. Wyszło smacznie, ale to nie jest moja ostatnia próba w tym temacie. Konsystencja zdecydowanie nie ta :)

 

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • sok z jednej cytryny
  • 0,25 – 0,5 szkl oliwy
  • 4 łyżki wody
  • sól, kumin i wędzona papryka

do przybrania :

  • oliwa
  • ostra papryka

hummus

Powiem tak, mój robot nie za dobrze sobie daje radę z gęstymi produktami. Ciecierzyca była prawdopodobnie za twarda. Zaczęłam od ciecierzycy z pastą tahini i soku z cytryny, dolewałam po woli oliwę i na końcu wodę. Wszystko przyprawiłam i wymieszałam.

Przed podaniem zalałam oliwą i posypałam papryką.

hummus

Smacznego :)

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.