Papryka nadziewana ryżem

Papryka nadziewana ryżem

Lekkie, aromatyczne, letnie danie. Przyprawy dobór składników i indyjskie sprawiają, że są nieco inne, niż te najpopularniejsze, znane u nas papryki faszerowane

  • papryki
  • 1 szkl ryżu
  • 1 szt ( 130 g ) cebula
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 70 g rodzynek
  • kawałek kory cynamonowej
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżki oleju

papryka faszerowana

Ryż ugotować na sypko.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i wsypać przyprawy, smażyć minutę, dodać cebulę, podsmażyć do miękkości.

Wymieszać ryż, cebulę, orzeszki i rodzynki.

Papryki, przekroić na pół i oczyścić. Napełnić nadzieniem. Ja miałam 4 małe papryki, nadzienia zostało mi sporo, więc zjedliśmy je z curry z kalafiora .

Papryki włożyć do naczynia do zapiekania.

Wstawić do piekarnika. Piec w 180 º C przez 30 minut.

papryka faszerowana

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »