Pancakes

Pancakes

W jednym z dyskontów był tydzień tematyczny, kupiłam więc syrop klonowy. Nie wypakowałam jeszcze zakupów a już usłyszałam :

– Będą pan Iksy ? (to przekształcona forma od pancakes, dzieciaki kiedyś wymyślali różne formy i ta weszła do domowego języka)

– Mogą być, ale jutro.

A jak już zostało obiecane, to musi być zrobione :

pancakes

  • 1 1/3 szkl ( 225 g ) mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) cukru
  • 1 łyżeczka ( 5 g ) proszku do pieczenia
  • szczypta soli

pancakes

Wszystkie składniki wymieszać. Można to zrobić ręcznie, albo wykorzystać do tego mikser czy kielich blendera.

Smażyć na suchej patelni. Trzeba uważać, żeby nie była za bardzo rozgrzana, bo wtedy pancaks ‘y szybko się przypalają.

Kiedy na wierzchu placka pojawiają się pęcherze, to znak, że czas na przewrócenie na drugą stronę. Smażenie trwa naprawdę krótko, więc lepiej nie odchodzić od patelni.

Podawać ze wspomnianym wcześniej syropem klonowym.

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »