pyszne paluszki chlebowe, zawijane, prosty przepis,

Paluszki chlebowe

Już po raz kolejny mam ogromna przyjemność dołączyć do akcji pieczenia chleba z okazji Światowego Dnia Chleba. Jak co roku wybór nie jest łatwy, bo czym uczcić ten wyjątkowy dzień. W tym roku postanowiłam podzielić się z wami wspaniałym i zarazem prostym przepisem na paluszki chlebowe. U mnie nigdy nie mają szansy nawet wystygnąć. Znikają w tajemniczych okolicznościach, po wizycie w kuchni dzieciaków.
World Bread Day 2016 (October 16)

ciasto :

  • 3,5 szkl ( 550 g ) mąki pszennej
  • 1,5 szkl ( 375 ml ) wody
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo :

  • 50 g masła

pyszne paluszki chlebowe, zawijane, prosty przepis,

Do wody dodać cukier, drożdże i mąkę i wyrobić z nich elastyczne ciasto. Odstawić na 15 – 20 minut. Po tym czasie dodać sól i ponownie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Powinno mniej więcej podwoić objętość.

pyszne paluszki chlebowe, zawijane, prosty przepis,         pyszne paluszki chlebowe, zawijane, prosty przepis,         pyszne paluszki chlebowe, zawijane, prosty przepis,

Masło rozpuścić, ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować tłuszczem, Zostawić do czasu kiedy masło zacznie zastygać. Pociąć na równe paski. Każdy z nich zwinąć wokół własnej osi.

Piec w 220 º C przez 20 minut aż bułki ładnie się zarumienią.

pyszne paluszki chlebowe, zawijane, prosty przepis,

 

Smacznego :)

Paluszki chlebowe
Rate this post

6 thoughts on “Paluszki chlebowe”

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, ciekawy pomysł na przekąskę albo dodatek do sałatki, muszę je upiec :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.