Paluszki chlebowe World Bread Day 2021

Paluszki chlebowe World Bread Day 2021

Po raz kolejny z wielką przyjemnością dołączyłam do wielu blogerów z całego świata, którz własnie dzisiaj upieką wiele doskonałych chlebów i bułek.  A wszystko to za sprawą Zorry ,  która już po raz 16 organizuje Światowy Dnia Chleba – WBD 2021 .

A jak święto, to i impreza i moja dzisiejsza dzisiejsza propozycja świetnie nadaje się na imprezę, chociaż oczywiście nie tylko.

Paluszki chlebowe, posypane parmezanem z przyprawami znikaja bardzo szybko, na szczęście dosyć szybko można je też przygotować. Pracy przy nich niewiele. Gdyby jeszcze dało się skrócić czas wyrastania. No ale czasami warto trochę poczekać.

3 ½ szkl ( 450 g ) mąki pszennej typ 500

2 łyżki ( 25 g ) maki kukurydzianej

1 łyżka ( 15 g ) cukru

1 łyżeczka ( 10 g ) soli

10 g świeżych drożdży

285 ml wody

1 łyżka ( 15 g ) oliwy

 

na wierzch:

oliwa

słodka papryka

oregano

czosnek suszony granulowany lub mielony

cebula suszona granulowana lub mielona

tarty parmezan

paluszki chlebowe o smaku pizzy

Wszystkie składniki na ciasto wkłożyć do miski i zagnieść. Oczywiście z powodzeniem może to za nas zrobić robot.

Wyrobione ciasto przykryć i zostawić na mniej więcej godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie w miseczce wymieszać przyprawy i parmezan. Proporcje są właściwie dowolne, ale ja wymieszałam dwie łyżki parmezanu i po łyżce każdej z przypraw.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i rozwałkować na prostokąt grubości o,5 – 1 cm. W razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.

Posmarować oliwą i posypać parmezanem wymieszanym z przyprawami.

Pokroić na paski szerokości ok. 3 cm.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ostawić na 15 – 20 minut.

W tym czasie rogrzać piekarnik do tempetatury 200°C. Piec z termoobiegiem 15 – 20 minut do zarumienienia.

paluszki chlebowe o smaku pizzy

Smacznego!

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


2 thoughts on “Paluszki chlebowe World Bread Day 2021”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.