Paluchy z sezamem

Paluchy z sezamem

Kolejne bułki, tym razem paluchy z sezamem. Mniam.

Paluchy z sezamem

  • 500 g mąki
  • 250 ml maślanki
  • 100 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

dodatkowo :

  • jajko
  • sezam

Paluchy z sezamem

Ja zgniatam ciasto w robocie, ale przy silnych rękach można to zrobić i bez jego pomocy.

Do miski wlewamy płyny, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Jeśli chcemy wyrobić ciasto ręcznie, to odstawiamy aż drożdże zaczną rosnąć. I dopiero potem dodajemy mąkę i sól. Jeżeli ciasto wyrobi za was robot, wszystko wkładamy od razu. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.

Paluchy z sezamem

Ciasto podzielić na 8 części. Uformować kule. Rozwałkować na gruość 2 -3 mm,tak żeby powstał owal. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do podwojenia objętości.

Paluchy z sezamem

Wyrośnięte bułki posmarować rozmąconym białkiem i posypać sezamem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 – 30 minut.

Paluchy z sezamem

Smacznego :)



1 thought on “Paluchy z sezamem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »