Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe

Pieczenie bułek sprawia mi dużą przyjemność. Nie ukrywam również, że przyjemne jest jak szybko znikają. W wypadku tych paluchów to dobrze, bo następnego dnia sporo tracą na atrakcyjności.

  • 4 szkl ( 640 g ) maki
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 4 duże  łyżki ( 1/4 szkl ) oleju
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

dodatkowo :

  • białko do smarowania
  • mak

Paluchy drożdżowe

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. U mnie robi to robot, ale nie jest on warunkiem koniecznym do powstania ciasta, można to zrobić ręcznie.

Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto znacznie podrośnie, podzielić je na 16 części. Ja robię to w ten sposób, że kulę z ciasta kroję na 4 części, z każdej ponownie formuję kulę i znowu dzielę na 4.

Z każdej części formować długie i cienkie paluchy. I układać je na papierze do pieczenia, którym wyłożona jest blacha.

Paluchy drożdżowe

Odstawić do wyrośnięcia.

Posmarować białkiem i posypać makiem. Ja miałam biały mak, więc takiego użyłam, ale zwykły niebieski, też będzie doskonały.

Paluchy drożdżowe

Piec w 180ºC przez 30 minut.

Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe

Smacznego :)



20 thoughts on “Paluchy drożdżowe”

Pozostaw odpowiedź kulinarna148 Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »