Oponki z serkiem homogenizowanym

Tłusty czwartek już jutro. Mam dla was bardzo prostą i pyszną propozycję. To przepis do którego doszłam sama, wg mnie jest rewelacyjny. Oponki pięknie rosną. Ładnie rosną są puszyste i wilgotne.
- 3,5 szkl ( 560 g ) mąki pszennej
- 0,5 szkl ( 130 g ) cukru
- 100 g miękkiego masła
- 400 g serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
dodatkowo :
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą wyrabiając gładkie ciasto. Podsypując mąką rozwałkować je na grubość 1 – 1,5 cm. Szklanką wycinać kółka, a w środku każdego z nich kieliszkiem zrobić dziurkę. Smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju. Niestety nie mam termometru do tłuszczu więc nie mogę wam powiedzieć jaką powinien mieć temperaturę. Nie może ona być za niska, oponki powinny szybko wypłynąć na wierzch. Jeśli oponki szybko robią się brązowe trzeba zmniejszyć temperaturę, bo oponki mogą być niedosmażone w środku. Kiedy oponki mają dobra barwę z jednej strony przewracamy je i smażymy z drugiej strony. Ja najpierw smażę wszystkie oponki, a potem ich środki, z których powstają mini pączki.
Usmażone oponki wykładać na ręczniki papierowe, żeby odsączył się nadmiar tłuszczu. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Cudowne i bardzo smakowite oponki :) Mniam <3
Pączki z serkiem homo już robiłam ale oponek nie. Muszę spróbować.
Oponki są super , uwielbiam o każdej porze roku :)
Wspaniałe ci wyszły :-)
Uczę się do sesji, więc dziś chyba postawię na kupne pączki, ale Twoje oponki też wypróbuję przy najbliższej chwili czasu, bo zapowiadają się ciekawie.
Fajniutkie i tak kusząco wyglądają :)
Robiłem podobne :D
Twoje oponki wyglądają przepysznie, mniam :)!
O muszę kiedyś wypróbować jak są puszyste i wilgotne :-)
Pięknie wyszły, lubię te pączusie :)
Kuszące wszystkie.
rewelacyjne oponki i jakie puchate :)
Uwielbiam :)
Muszę spróbować według tego przepisu, bo oponki lubię bardziej niż pączki i faworki : )
Polecam, wychodzą pyszne!