omlet

Omlet

Dawno nie było propozycji śniadaniowej. Czas to nadrobić. Dzisiaj danie znane każdemu : OMLET. Z podanych składników wychodzi spora porcja.

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mąki *
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

omlet

Jajka ubić na puszystą pianę, lekko posolić, dodać mąkę.

Patelnie rozgrzać i posmarować tłuszczem. U mnie masło, ale może by też olej.

Jajka wylać na patelnie. Zmniejszyć ogień.

Jeżeli lubicie omlety z dodatkami, można je teraz wyłożyć na wierzch.

Jeżeli lubicie omlety z dżemami smarujemy nimi omlet po zdjęciu z patelni.

Przykryć i zostawić, aż góra się zetnie.

Przy podaniu złożyć omlet na pół.

omlet

Smacznego :)

* informacja dla osób na diecie bezglutenowej : dodatek mąki nie jest konieczny, omlet wychodzi świetnie także bez niej

Omlet
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.