Odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami laskowymi

Odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami laskowymi

Dzisiaj będą bułeczki z cynamonem. Kiedy się piekły w całym domu pięknie pachniało.

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo :

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cukru

odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami

Ze wszystkich składników z wyjątkiem masła wyrobić ciasto, kiedy składniki ładnie się połączy dodać masło i wyrabiać aż uzyskamy elastyczne ciasto. U mnie zrobił to jak zwykle robot, ręcznie trzeba się trochę napracować. Odstawić do wyrośnięcia.

Przyszykować formę, smarując ją masłem. U mnie była to forma na babkę, ale może być też zwykła tortownica.

odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami

Mielone orzechy wymieszać z cynamonem i cukrem.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w orzechowej mieszance i układać w formnie. U mnie były dwie warsty, ale to zależy od formy. Nie muszą być też równo ułożone.

Piec w 180ºC przez 40 minut.

Wyjąć z formy i studzić na kratce.

odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


15 thoughts on “Odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami laskowymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.