Najlepszy pasztet z selera

Najlepszy pasztet z selera
9.3/10 - (23 votes)

Szukając pomysłów na świąteczne potrawy, gdzieś w internetowych czeluściach w oko wpadł mi pasztet z selera.

Przepis nie spodobał mi się jednak na tyle, żeby z niego skorzystać.

Jednak od tamtego czasu pomysł, na wykorzystanie selera jako bazy do pasztetu zaczął za mną chodzić i tak właśnie powstał ten przepis.

Kiedy dobierałam składniki, gotowałam, smażyłam, mieszałam, miksowa miałam nadzieję, że będzie smacznie.

Efekt końcowy przeszedł jednak moje najśmielsze oczekiwania.

Ten pasztet jest po prostu pyszny.

Chociaż dopiero co zniknął z mojej lodówki, pojawi się niebawem ponownie na Wielkanocnym stole.

Zdjęcia może nie są za piękne,ale nie mogłam się doczekać, żeby spróbować i robiłam je jeszcze ciepłamu pasztetowi. Po ostudzeni łatwiej się kroi i nadal świetni się rozsmarowuje.

  • 1 nieduży ( 600 g ) seler
  • 2 szt ( 200 g ) pietruszki
  • 1 średnia ( 200 g ) cebula
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 sucha kajzerka + woda lub bulionu do jej namoczenia
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczka soli
  • olej
  • 0,5 szkl ( 50 g ) orzechów włoskich
  • 0,25 szkl ( 50 g ) rodzynek
  • bułka tarta  i olej do wysypania formy

Najlepszy pasztet z selera

Warzywa obrać.

Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, wlać bulion i sos sojowy, dodać masło oraz pokrojone ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną, a płyn wyparuje.

Cebulę pokroić w dowolny sposób. Na patelini rozgrzać olej i zeszklić ją na nim.

Do przestudzonych warzyw dodać namoczoną w wodzie lub bulionie bułke,lekko ja przedtem odciskając, tak żeby z niej nic nie kapało, ale żeby nadal miała w sobie płyn.

Dołożyć jajka i przyprawy. Całość zmiksować.

Orzechy posiekać połączyć z rodzynkami i dodać do masy.

Forme keksówkę wysmarować masłem lub olejem, wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrownać.

Pasztet można udekorować orzechami i rodzynkami.

Piec w 180 º C przez ok. godzinę, aż lekko się zrumieni.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



3 thoughts on “Najlepszy pasztet z selera”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here