Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem

Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem
10/10 - (2 votes)

Ci którzy do mnie zaglądają wiedzą, że czasami ciężko jest mi się oprzeć ciężkim potrawom. Kocham pieczywo. Różne jego odmiany. Lubię jak nie jest bardzo skomplikowanie. Lubię kiedy wszystkim smakuje. I tak właśnie jest w tym przypadku.

ciasto :

  • 600 g mąki
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki oleju

nadzienie :

  • 12 plastrów szynki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
  • 12 plastrów sera żółtego lub pleśniowego

dodatkowo :

  • olej do smażenia

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać cukier i odstawić do czasu kiedy drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Dodać szpinak. Ja użyłam lekko rozmrożonego szpinaku w liściach, ale można oczywiście dodać świeże liście. Lekko posolić i poddusić.

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt. Na każdym na jednej połowie kłaść plaster szynki, na to szpinak i plaster sera. Nadzienie przykryć wolną częścią ciasta i skleić. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Smażone chlebki z szynką i szpinakiem

Smacznego :)



18 thoughts on “Nadziewane chlebki z szynką i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here