Naan z patelni

Naan z patelni

Zawsze kiedy pojawia się na naszym stole danie z kuchni indyjskiej obok musi być ryż i naan. Równie chętnie zamawiam je w restauracjach i choć te domowe smakują inaczej, to ja bardzo je lubie i często robię. Jeżeli jakieś zostaną na następny dzień ( co nie zdarza się często ) można je położyć na gorącej patelni i podgrzać.

Przepis z tego samego źródła co na kurczaka korme .

  • 2 szkl. ( 350 g ) mąki
  • 0,5 szkl. ( 150 g / 150 ml ) mleka
  • 0,5 szkl. (160 g /150 ml ) jogurtu
  • 3/4 łyżeczki ( 5 g )sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki ( 2 g ) proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru (10 g ) cukru
  • 1 łyżeczka ( 10 g ) soli
  • 1/2 łyżki  ( 5 g ) oleju

 

naan z patelni

Z podanych składników zagnieść ciasto. Przykryć i zostawić na pół godziny. Potem podzielić ciasto na 16 części i rozwałkować na cienkie placki. Smażyć na suchej patelni z dwóch stron.

Podawać do czego dusza zapragnie. Oczywiście niezastąpione w kuchni indyjskiej.

Smacznego :)



2 thoughts on “Naan z patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »