Muffinki z jagodami – bezglutenowe

Muffinki z jagodami – bezglutenowe

Sezon jagodowy rozpoczęty. Dzieciaki miały ochotę na coś słodkiego, owoce były w lodówce, a muffinki to chyba jedna z najszybszych do upieczenia słodkości. Żeby wszsycy mogli jeść musiały być bez glutenu.

W całym domu pieknie pachniało, a co ważniejsze dzieciaki powiedziały,że nie szkodzi, że bezglutenowe, oni z przyjemnością spróbują. Cieszy mnie to, bo oznacza, że to co robię bezglutenu zaczyna być jadalne, a nawet smaczne, a wierzcie, mam surowych krytyków.

  • 300 g mąki bezglutenowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl ( 90 g ) oleju
  • 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g jagód

bezglutenowe muffinki z jagodami

Mokre składniki wymieszać ze sobą, dodać produkty sypkie, ponownie wymieszać. Na koniec lekko połączyć z wcześniej umytymi i osuszonymi na sitku jagodami.

bezglutenowe muffinki z jagodami

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek.

Piec w 180ºC przez 30 – 35 minut.

bezglutenowe muffinki z jagodami

Smacznego :)



14 thoughts on “Muffinki z jagodami – bezglutenowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »