Miodowa rolada z kwaśną śmietaną

Miodowa rolada z kwaśną śmietaną

I jak zaczął się dla was ten nowy rok?

Ja chciałam wam życzyć wszystkiego co najlepsze, żeby ten rok był lepszy od tego który pożegnaliście. Wielu radości i miłych chwil oraz spełnienia marzeń.

Pierwszy przepis w tym roku będzie prosty, smaczny i pyszny.

miodowa rolada z kwaśną śmietaną

ciasto :

  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka ( 200 g ) masła
  • 6 łyżek miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo :

  • śmietana 12 %
  • czekolada

miodowa rolada z kwaśną śmietaną

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.

Nie przerywając ubijania dodać letnie masło, ekstrakt waniliowy i mąkę. Pod koniec dodać rozpuszczony miód w którym wcześniej trzeba rozpuścić sodę ( będzie się pienić ).

miodowa rolada z kwaśną śmietaną

Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na nim równomiernie ciasto.

Piec w 180ºC przez 15 – 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika posmarować ciasto śmietaną i przy pomocy papieru na którym było pieczone zwinąć je w roladę. Zwinięte zostawić w papierze do wystygnięcia.

miodowa rolada z kwaśną śmietaną

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Ja użyłam mlecznej czekolady z całymi orzechami laskowymi połączonej z gorzką, a potem resztkę tego co zostało w misce połączyłam z białą czekoladą i stąd takie kolory, ale tutaj możecie użyć dowolnych czekolad. Ciasto jet też dobre bez polewy, chociaż może wtedy wygląda mniej efektownie.

miodowa rolada z kwaśną śmietaną

Smacznego :)

Świąteczne słodkości! 2015

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


13 thoughts on “Miodowa rolada z kwaśną śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.