Mini Stollen

Mini Stollen

Tradycyjny niemiecki wypiek bożonarodzeniowy.

Natchnęła mnie moja siostra bardzo lubiąca te ciasteczka. Nigdy jednak nie robiłam ich sama, a jadłam tylko jak zostałam poczęstowana tymi sklepowymi. Postanowiłam zrobić.

Mój wybredny syn też je polubił,a to nie lada sukces, bo mają rodzynki, za którymi nie przepada.

Przejrzałam czeluści internetu i padło na ten przepis.

mini stollen

  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 40 g cukru
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 75 ml mleka
  • sok z jednej pomarańczy
  • 40 g rodzynek
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 75 g masła
  • 125 g marcepana

dodatkowo :

  • stopione masło
  • cukier puder

mini stollen

Suszone owoce zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy do namoczenia.

Masło rozpuścić i wystudzić.

W misce wymieszać 180 g mąki, migdały, cukier, drożdże i cynamon. Dodać odcedzone bakalie,

Pozostałe 20 g mąki mieszamy z mlekiem w garnku. Stawiamy na na małym ogniu i stale mieszając czekamy aż powstanie gęsta pasta. Lekko przestudzić. Masę połączyć z masłem i jajkiem. Dosypać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na 10 minut.

mini stollen

Marcepan pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Wyrobić. Odstawić na 1,5 godziny.

Odrywać małe kawałki. Formować kulki, spłaszczać je i składać tak, żeby górna część nie do końca zakrywała dolną.

Piec w 180°C przez 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika smarować ciastka roztopionym masłem i obtaczać w cukrze pudrze.

mini stollen

Smacznego :)

Świąteczne słodkości!

 

 



3 thoughts on “Mini Stollen”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »