Mini hot dogi

Mini hot dogi

Miałam odbierać córkę z koleżankami po zajęciach. Chciałam szybko nakarmić,mieć pewność, że zjedzą i że będą zadowolone. Padło więc na hot dogi. Żeby było bardziej poręcznie doszła forma mini. Jako dodatek świetnie spisał się nieodłączny towarzysz hot dogów ketchup.

 

ciasto :

  • 500 g mąki
  • 220 ml maślanki
  • 1 duże jajko
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo :

  • parówki lub kiełbaski
  • ew. jajko lub białko do smarowania

mini hot dogi

W robocie kuchennym lub ręcznie zagnieść ciasto, łącząc ze sobą wszystkie składniki.

Odstawić do wyrośnięcia.

Ja użyłam malutkich parówek z szynki i kiełbasek wiedeńskich. Te drugi dzieliłam na 3 części.

mini hot dogi

Odrywać po kawałku ciasta i owijać nim kiełbaski. Nie jest to trudne, bo ciasto jest elastyczne i idealnie się do formowania nadaje.

mini hot dogi

Ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić do wyrośnięcie.

Z tej porcji ciasta wychodzi dość sporo hot dogów i u mnie potrzebne były dwie blachy.

mini hot dogi

Jeśli chcecie, żeby bułeczki ładnie błyszczały można je posmarować rozbełtanym jajkiem lub białkiem przed pieczenie,

Piec w 180ºC przez 25 – 30 minut.

mini hot dogi

Smacznego :)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »