Meat pie czyli placek z mięsem

Zaczęło się od czytania nazw smaku cukierków na opakowaniu. Przy apple pie wywiązała się dyskusja jak najlepiej nazwać go po polsku i nie wiem jak, w dyskusji pojawił się meat pie. I padło : ” A może byś tak dzisiaj zrobiła?”.
Przewertowałam czeluści internetu. Ale okazało się, że to jak z bigosem, co przepis, to inna receptura. Większość przepisów zalecała korzystanie z gotowego ciasta. Takiego nie miałam w domu, ale to dlatego, że raczej nie korzystam z gotowców. Wołowiny też nie miałam. Tak więc powstał taki oto danie :
ciasto :
- 2 szkl mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 duża łyżka ( 50 g ) serka homogenizowanego
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
nadzienie :
- 500 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 150 ml wywaru u mnie drobiowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- białko jajka do posmarowania
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, drobno posiekać, dodać pozostałe składniki ciasta i szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, jedna powinna być trochę większa. Uformować dwie kule i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, dodać mięso, przyprawy i obsmażyć. Wlać bulion, dodać ketchup, sos worcestershire i musztardę. Posypać mąką i gotować do lekkiego zagęszczenia.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na koła. Większym wyłożyć formę, tak, żeby lekko wystawała nad brzeg. Nałożyć mięso. W mniejszym kole, które powinno być wielkości formy wyciąć dziurki i przykryć nim farsz. Brzegi zagiąć tak, żeby zachodziły na górne koło. Posmarować białkiem.
Piec w 190ºC przez 50 minut.
Polecam,bo jest pyszny, a do tego nieskromnie napiszę efektownie wygląda.
Smacznego :)
jakie ładne :)
Prawda?! :) Nie oczekiwałam takiego efektu. Będę próbowała też z innymi wnętrzami, bo jest super.
U mnie bardzo lubimy takie placki.
Najczęściej piekę shepherd’s pie lub cotage pie.
Smacznego!
My też bardzo placki lubimy i różne goszczą na naszym stole :)
Pięknie wygląda – aż ma się ochotę zjeść. :-)
Dziękuję :)
Placek nadaje się na wystawę : )
Dziękuję :)