mazurek włoski

Mazurek włoski

Kolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie.

Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami.

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g orzechów włoskich
  • sok z 0,5 – 1 cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 wafel

beza :

  • 3 białka jajek
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

mazurek włoski

Odłożyć kilka orzechów do dekoracji, pozostałe posiekać.

Miękkie masło utrzeć z niewielką ilością cukru na puszystą masę. Dodać żółtka, pozostały cukier, posiekane orzechy, mąkę ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ilość soku zależy od tego na ile kwaśne desery lubicie. Ja dałam sok z połowy cytryny, ale następnym razem dam więcej.

mazurek włoski

Na blaszce położyć wafel. Rozsmarować na nim przygotowaną masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na wierzchu mazurka i udekorować orzechami.

Piec w 160ºC przez 40 minut.

Bardzo ważne jest, żeby ciasto odpoczęło po pieczeniu. Ja popełniłam błąd i pokroiłam mazurek zaraz po wystudzeniu. Szału nie było, był dobry, ale bez przesady. To co zostało do następnego dnia stało się idealne. Konsystencja i połączenie smaków warte powtórzenia.

mazurek włoski

Smacznego :)

Wielkanocne Wypieki

Mazurek włoski
5 (100%) 2 votes

17 thoughts on “Mazurek włoski”

    1. Był w dziale Mazurki i nazywa się mazurek włoski, ja już kiedyś się dziwiłam jak różne mogą być mazurki. Myślę, że dla bardziej mazurkowego efektu można zrobić go na większej blaszce, wtedy będzie bardziej płaski, zastanawiam się czy nie zrobić tak na święta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.