Mazurek włoski

Mazurek włoski

Kolejna pozycja na świąteczny stół. Pyszna masa cytrynowa, pełna orzechów włoskich na waflu, przykryta bezą. Spróbujcie, a z całą pewnością nie pożałujecie.

Przepis pochodzi z książki Heleny Lipińskiej i Andrzeja Woźniakowskiego ” Ciasta słodkie i wytrawne” wydanej w 1990 roku z moimi małymi zmianami.

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g orzechów włoskich
  • sok z 0,5 – 1 cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 wafel

beza :

  • 3 białka jajek
  • 150 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

mazurek włoski

Odłożyć kilka orzechów do dekoracji, pozostałe posiekać.

Miękkie masło utrzeć z niewielką ilością cukru na puszystą masę. Dodać żółtka, pozostały cukier, posiekane orzechy, mąkę ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ilość soku zależy od tego na ile kwaśne desery lubicie. Ja dałam sok z połowy cytryny, ale następnym razem dam więcej.

mazurek włoski

Na blaszce położyć wafel. Rozsmarować na nim przygotowaną masę.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na wierzchu mazurka i udekorować orzechami.

Piec w 160ºC przez 40 minut.

Bardzo ważne jest, żeby ciasto odpoczęło po pieczeniu. Ja popełniłam błąd i pokroiłam mazurek zaraz po wystudzeniu. Szału nie było, był dobry, ale bez przesady. To co zostało do następnego dnia stało się idealne. Konsystencja i połączenie smaków warte powtórzenia.

mazurek włoski

Smacznego :)

 

Wielkanocne Wypieki



17 thoughts on “Mazurek włoski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »