makowiec zawijany

Makowiec

Makowiec robię raz w roku na Święta Bożego Narodzenia. Generalnie nie jest to moje ulubione ciasto, ale ten jeden raz w roku zjedzenie go sprawia mi przyjemność.

ciasto :

  • 1 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl śmietany
  • 1/4 szkl mleka
  • 200 g masła
  • szczypta soli

dodatkowo :

masa makowa :

  • 600 g mielonego maku
  • 600ml mleka
  • 250 g miodu
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 150 g rodzynek
  • 100 g posiekanych orzechów ( u mnie włoskie i pekan

dodatkowo :

  • cukier puder

makowiec

Masa makowa:

Dzień przed pieczeniem, mak zalać gorącym mlekiem i odstawićna kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mak powinien wchłonąc cały płyn. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Ciasto :

Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozprowadzić w śmietanie. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąty. Na każdym rozprowadzić równomiernie masę makową i zawinąć rolady.

makowiec

Każdą roladę zawinąć osobno w arkusze papieru do pieczenia, nie zostawiając zbyt dużo miejsca. Zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w 180ºC przez godzinę.

makowiec

Wystudzone makowce polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Posypać makiem, albo skórką pomarańczową.

Smacznego :)

12 potraw na świąteczny stół

Rate this post

11 przemyśleń nt. „Makowiec

  1. Makowiec bardzo urodziwy, wspaniałych Świąt Agnieszko, bo smaczne z pewnością są :) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.