lazania z mięsem mielonym

Lazania z mięsem mielonym

Danie idealne. Nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso.

  • 1 op ( 500 g ) lazani

sos mięsny :

  • 1 kg mielonego mięsa ( u mnie łopatka )
  • 2 cebule
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 szkl czerwonego wina
  • puszka pomidorów
  • bazylia, oregano sól
  • olej do smażenia

beszamel

  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki maki
  • 5 łyżek oleju
  • 2 żółtka
  • gałka muszkatołowa
  • sól

lazania z mięsem mielonym

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać starta na dużych oczkach marchewkę i mięso, wymieszać i przesmażyć.

Dodać pomidory, wino i wodę. Ja po prostu nalewam wodę do puszki, jest to odpowiednia ilość, a dodatkowo udaje się wypłukać resztki. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 30 minut.

 

Mleko wyjąć z lodówki. W garnku rozgrzać olej. Zestawić z ognia, dodać mąkę, wymieszać i powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Dodać żółtka i gałkę, wymieszać i całość podgrzać nie przerywając mieszania do chwili aż całość zgęstnieje.

lazania z mięsem mielonym

Naczynie do zapiekania lekko wysmarować olejem. Układać warstwami makaron i sos mięsny, tak żeby dolną i górną warstwę stanowiły płaty lazanii. Na wierzch wyłożyć sos beszamelowy.

Ja używam surowych płatów, nie obgotowuję ich wcześniej. Nie ma takiej potrzeby. Ważne jest też, żeby przy kupowaniu zwrócić uwagę na to z czego zrobiono makaron, powinien być wyprodukowany z pszenicy durum.

Piec w 180ºC przez godzinę.

lazania z mięsem mielonym

Smacznego :)

Rate this post

20 przemyśleń nt. „Lazania z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.