Łatwy chleb na drożdżach

Łatwy chleb na drożdżach

Kolejny prosty chleb na drożdżach. Żeby go zrobić nie trzeba być wytrawnym piekarzem. Wystarczy trochę dobrych chęci, a dom wypełni się wspaniałym zapachem chleba, a my możemy cieszyć się smakiem własnego wypieku.

  • 1 kg mąki
  • 400 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli

Chleb na drożdżach

Ze wszystkich składników wsypać do miski. Jeżeli będziecie zagniatać ciasto ręcznie najpierw wsypcie suche sładniki, a potem mokre. Jeżeli w wyrabianiu wyręczy was robot najpierw wlejcie płyny. a potem resztę. Połaczcie składniki ze sobą i zagnieść tak, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą i tworzyły jednolite ciasto.

Wyrobione ciasto odłożyć, przykryć ścierka i odstawić do wyrośnięcia.  Rośnięcie i teraz i potem to bardzo ważny etap i nie należy go skracać. Bez niego nie będzie dobrego chleba :)

Chleb na drożdżach

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić nje dwie części i uformować  bochenki. Obsypać je mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy chleby znacznie zwiększą swoją objętość naciąć je na górze., przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Chleb na drożdżach

Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230ºC,  po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 25 minut.

Chleb na drożdżach

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


12 thoughts on “Łatwy chleb na drożdżach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.