Łatwy chleb na drożdżach

Łatwy chleb na drożdżach

Kolejny prosty chleb na drożdżach. Żeby go zrobić nie trzeba być wytrawnym piekarzem. Wystarczytrochę dobrych chęci, a dom wypełni się wspaniałym zapachem chleba, a my możemy cieszyć się smakiem własnego wypieku.

  • 1 kg mąki
  • 400 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli

Chleb na drożdżach

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego.

Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego wyrośnięcia nie będzie ładnego chleba :)

Chleb na drożdżach

Ciasto podzielić na dwie części i uformować z niego bochenki. Obsypać mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Bochenki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Naciąć je na górze.

Chleb na drożdżach

Piekarnić nagrzać do 230ºC, wstawić chleby, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 25 minut.

Chleb na drożdżach

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


12 thoughts on “Łatwy chleb na drożdżach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.