Pyszny kurczak w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Dawno nie było nic orientalnego. Dzisiaj więc jedno z najpopularniejszych u nas dań kuchni chińskiej. Lubicie? Nam bardzo smakuje. Gdybym jeszcze miała jasny sos sojowy, a nie ciemny prezentowało by się ładniej,

  • 4 -5 piersi kurczaka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 marchewka
  • pół puszki ( 170 g ) ananasa

sos :

  • 0,5 szkl ( 125 g ) cukru
  • 1/3 szkl ( 100 g ) ketchupu
  • 1/3 szkl octu jabłkowego
  • 1/3 szkl sosu sojowego
  • 2 łyżki ( 25 g ) skrobi kukurydzianej

dodatkowo :

  • dymka
  • sezam

Pyszny kurczak w sosie słodko kwaśnym

Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą.

Warzywa i mięso pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać sos, wymieszać i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż kurczak zmięknie. Nie powinno to trwać więcej niż pół godziny, ale wszystko zależy od wielkości płomienia czy mocy palnika i tego jak duże są kawałki mięsa.

Podawać z ryżem, posypane sezamem i pokrojona dymką.

Pyszny kurczak w sosie słodko kwaśnym

Smacznego :)

Kurczak w sosie słodko kwaśnym
Rate this post

8 thoughts on “Kurczak w sosie słodko kwaśnym”

  1. Agnieszko, niezależnie od rodzaju sosu prezentuje się fantastycznie. Lubię kuchnię orientalna różnych krajów, tę chińską najbardziej znam z Singapuru, jest pyszna :) Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.