Kurczak w orzechowym sosie curry

Kurczak w orzechowym sosie curry

To chyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze.

Przepis zainspirowany Chicken Peanut Curry z książki “Easy Curry Cookery” z serii “The Australian Womens Weekly”

orzechowy kurczak curry

  • 750 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szkl czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 0,25 szkl sosu rybnego
  • 0,5 szkl masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżeczki cukru

orzechowy kurczak curry

Rozgrzać olej, dodać pastę curry i wymieszać. Dodać sos rybny, mleko kokosowe, cukier i masło orzechowe. Puszkę po mleku kokosowym napełnić do połowy wodą, przepłukać i dodać do sosu. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i dusić na małym ogniu 40 – 50 minut.

Podawać z ryżem lub chlebkami.

orzechowy kurczak curry

Smacznego :)



15 thoughts on “Kurczak w orzechowym sosie curry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »