Kurczak tikka masala

Kolejne danie z mojej ulubionej kuchni. Proste, aromatyczne i kolorowe.
- 800 g piersi kurczaka
- puszka krojonych pomidorów lub 3 – 4 pomidory obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
- 200 g śmietany kremówki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka kuminu
- sól do smaku
marynata :
- 1 szt ( 170 g ) cebula
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- 2 cm imbiru
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z resztą składników marynaty. dodać do niej kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, ale jak to z marynatami bywa im dłużej tym lepiej, więc spokojnie można to zrobić dzień wcześniej.
Po tym czasie należy kurczaka upiec. Ja piekę kurczaka razem z marynatą w garnku glinianym, wtedy mięso jest bardzo soczyste,ale można to zrobić to w dowolnym naczyniu, a jeśli nie chce wam się grzać piekarnika, można mięso po prostu udusić na patelni.
Rozgrzać olej na patelni, dodać przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Po minucie dodać pomidory. Dusić 15 minut. po tym czasie dodać kurczaka i śmietanę. Dusić dalej przez kolejne 15 minut.
Smacznego :)
Pycha, zdecydowanie moje smaki :-)
Marzena,moje też :)