Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kolejne danie z mojej ulubionej kuchni. Proste, aromatyczne i kolorowe.

  • 800 g piersi kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów lub 3 – 4 pomidory obrane ze skóry, pokrojone w kostkę
  • 200 g śmietany kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól do smaku

marynata :

  • 1 szt ( 170 g ) cebula
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • 2 cm imbiru
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

kurczak tikka masala

Pierś kurczaka pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z resztą składników marynaty. dodać do niej kurczaka i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, ale jak to z marynatami bywa im dłużej tym lepiej, więc spokojnie można to zrobić dzień wcześniej.

Po tym czasie należy kurczaka upiec. Ja piekę kurczaka razem z marynatą w garnku glinianym, wtedy mięso jest bardzo soczyste,ale można to zrobić to w dowolnym naczyniu, a jeśli nie chce wam się grzać piekarnika, można mięso po prostu udusić na patelni.

Rozgrzać olej na patelni, dodać przyprawy i drobno pokrojony czosnek. Po minucie dodać pomidory. Dusić 15 minut. po tym czasie dodać kurczaka i śmietanę. Dusić dalej przez kolejne 15 minut.

Smacznego :)



2 thoughts on “Kurczak tikka masala”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »