Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

W moim domu często kiedy pada pytanie : ” Co dzisiaj zrobić na obiad” odpowiedź brzmi ” Coś indyjskiego.” Przyznaję się bez bicia, bardzo lubię te smaki i aromaty, więc bardzo mi to odpowiada. Dodatkowo pyszny efekt można osiągnąc niewielkim nakładem pracy

  • 1 kg mięsa kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 ghee lub masła
  • olej do smażenia

kurczak jalfrezi

Na patelni rozgrzać olej z masłem. Dodać imbir, kumin i chili. Kiedy zacznie pachnieć dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać pomidory i razem zagotować

Kurczaka ( pierś lub mięso z udek ) pokroić w kostkę, doprawić kurkumą, chili i solą i usmażyć na oleju. Dodać do sosu i razem dusić około 30minut. Na talerzu można posypać danie siekaną kolendrą.

Podawać z ryżem  lub jakimś indyjskim chlebkiem. Ja robiłam ulubione chlebki naan z patelni.

kurczak jalfrezi

Smacznego :)



16 thoughts on “Kurczak Jalfrezi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »