Krucha tarta z wiśniami

Krucha tarta z wiśniami

Ledwo kupiłam pierwsze wiśnie, a już na targu usłyszałam, że niedługo będą się kończyć. Można je co prawda zamrozić, ale drylowanie wiśni nie należy do moich ulubionych czynności, odpada więc opcja zrobienia większych zapasów. Dlatego na blogu będzie teraz trochę wiśniowo, tak na zapas.

ciasto :

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 2 szkl ( ok 400 g ) wydrylowanych wiśni
  • 3 łyżki ( 40 g ) przesianej mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szkl ( 100 g ) cukru

Krucha tarta z wiśniami

Na stolnicę lub do dużej miski wysypać mąkę, cukier, dodać masło i pokroić je w kostkę. Dołożyć pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedna 2/3, a druga 1/3 ciasta.

Formę wysmarować masłem, można też wysypać dodatkowo bułką tartą.

Większą część rozwałkować tak, żeby koło po włożeniu do formy pokryło dno i brzegi. Schłodzić w lodówce aż mocno stwardnieje. jeżeli się spieszycie można to zrobić w zamrażalce. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 º C.

Krucha tarta z wiśniami

Wiśnie wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczone ciasto.

Resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Ułożyć z nich na wierzchu ciasta kratkę.

Piec w 180 º C przez kolejne 30 minut lub do lekkiego zrumienienia ciasta.

Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Krucha tarta z wiśniami

Smacznego :)

Krucha tarta z wiśniami
Rate this post

21 thoughts on “Krucha tarta z wiśniami”

  1. Mam podobny przepis, narobilas mi checi na cos slodkiego, ide do kuchni wyprobowac. Nadzienie jest troche inne i z owocow mam tylko mrozone maliny. Zobaczymy co wyjdzie :-)

  2. Przepyszna tarta! ja nawet jeszcze nie kupowałam wiśni, muszę się zapytać czy i u mnie też już się kończy sezon. Ja dryluję wiśnie i robię je w syropie, a później dodaję do wypieków i deserów :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.