Krakersy pełnoziarniste

Krakersy pełnoziarniste

Krakersy pełnoziarniste to zdrowa alternatywa dla chleba, ale też smaczna przegryzka między posiłkami.

 

  • 1 szkl. ( 150 g ) mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek dyni
  • 2 łyżki ( 20 g ) łuskanych pestek słonecznika
  • 200 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 3 łyżki (30 g ) oleju
  • 1 łyżeczka miodu ( 10 g )
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo mąka do podsypywania w czasie wałkowania

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.

krakersy pełnoziarniste

Rozwałkować dość cienko. Pokroić na prostokąty, kwadraty czy trójkąty. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Można piec od razu. Ja jednak musiałam wyjść i moje krakersy czekały sobie przykryte godzinę.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 30 minut.

Ja piekłam 2 blachy naraz i po 20 minutach zmieniła blachy miejscami, ta z góry poszła na dół, ta druga odwrotnie.

krakersy pełnoziarniste

Smacznego :)



1 thought on “Krakersy pełnoziarniste”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »