kotlety jaglane

Kotlety z kaszy jaglanej

Miałam zrobić co innego z kaszy jaglanej, ale weszłam do kuchni,a tam smutno patrzyła na mnie resztka ugotowanych ziemniaków. Cóż było robić. Trzeba było wykorzystać. Tak powstały te kotlety.

  • 1 szkl (200 g ) kaszy jaglanej
  • 350 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • olej do smażenia

kotlety jaglane

Kaszę przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i ugotować.

Ziemniaki obrać i ugotować. Rozgnieść.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.

Czosnek drobno pokroić.

Wszystko połączyć, doprawić.

Formować kotleciki. Smażyć na oleju.

kotlety jaglane

Smaczne i na ciepło i na zimno.Można jeść same czy z różnymi sosami. Doprawiać wg własnych pomysłów. Dobra baza do wielu eksperymentów.

Smacznego :)

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.