Korzenne choinki

Korzenne choinki

W jedno z przedświątecznych popołudni w mojej kuchni oraz na stole w salonie zapanował niezły harmider. Moje córki z przyjaciółkami, pod moją opieką miały piec świąteczne ciasteczka. Miały być pierniczki, ale że dziewczyny miały same wszystko robić, zdecydowałam się na prostsze kruche ciastka.  Miało być świątecznie, do kruchego ciasta dodałyśmy  więc przyprawę do pierników.

Radochy było co nie miara, a od słowa do słowa dziewczynki wpadły na pomysł, że one będą piekły ze mną w każdą niedzielę :)

  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1 żółtko

dodatkowo :

  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • barwniki
  •  ozdoby cukrowe

choinki z kruchego ciasta

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 20 – 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka. Żeby powstały choinki, potrzebne są foremki w kształcie gwiazdek lub kwiatków w różnych rozmiarach. My miałyśmy 5 foremek w kształcie gwiazdek i 6 foremek w kształcie kwiatka.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC przez 20 minut.

Ostudzić.

Przygotować lukier z cukru pudru  i soku z cytryny. Barwić go wg uznania.

choinki z kruchego ciasta

 

Układać ciastka od największego do najmniejszego, sklejając je ze sobą lukrem.

Teraz pozostaje już tylko dekorowanie. Dziewczyny miały dużo pomysłów i każda choinka była inna. Wszystkich niestety nie sfotografowałam, bo dumne autorki zabrały je ze sobą do domów.

choinki z kruchego ciasta

Smacznego :)

 



2 thoughts on “Korzenne choinki”

    • Dziewczynki nawet jakoś po sobie ogarnęły. Bałam się pieczenia z większą grupą dzieci, ale okazało się to być niesamowitą frajdą.I to i dla nich i dla mnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »