Kolejna szarlotka

Kolejna szarlotka
9.8/10 - (5 votes)

U nas w domu nigdy dość ciast z jabłkami.

Tak więc szarlotka w kolejnej odsłonie.

Na szczęście zrobiłam zdjęcia zanim zaczęliśmy jeść, bo zniknęła tak szybko, ze ledwo załapałam się na jeden kawałeczek.

I jeszcze ciekawostka, może się wam przyda.

Na targu u pan, u którego zawsze kupuję jabłka chciałam kupić renetę. A tam renety brak. Była, ale zeszła.

Widząc moją zmartwioną minę pan pyta, czy ja ją chciałam na szarlotkę? Więc potwierdzam.

A on mi na to, żebym wzięła czempiona ( pisownia orginalna ). Bo jeden cukiernik ( nie pamiętam już skąd ), już tylko te jabłka bierze, wychodzi z nich świetna szarlotka, jabłka nie ciemnieją i mają jeszcze wiele zalet, ale ja ich juz nie zapamietałam.

Kupiłam więc czempiona i mogę potwierdzić, jabłka nie ciemnieją i świetnie się nadają do ciasta !

ciasto :

  • 1 2/3 szkl ( 250 g ) mąki
  • 125 g masła
  • 3 łyżki ( 50 g ) cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa :

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 szkl ( 115 g ) cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo :

  • kasza manna

szarlotka

Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Dołożyć zimne masło, pokroić je w misce nożem na drobne kawałki, dodać jajko i śmietanę.

Wymieszać i szybko zagnieść ciasto.

Podzielić na 2 części. Przy czy jedna powinna być sporo większa od drugiej, myślę że gdzieś 3/4 i 1/4. Schować do lodówki.

szarlotka

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę, u mnie była to dość spora kostka.

Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Formę 24 x 24 czm wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w formie ze zdejmowanym rantem, więc dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a brzeg posmarowałam masłem.

szarlotka

Schłodzone ciasto rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką.

Większą częścią wyłożyć dno blachy. Posypać je kaszą manną. Wyłożyć na ciasto jabłka.

Pozostałe ciasto pociąć na paski i ułożyć na wierzchu, tak żeby powstała kratka.

Wstawić do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piec 50 minut.

szarlotka

 

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



6 thoughts on “Kolejna szarlotka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here