Kolejna szarlotka

Kolejna szarlotka

U nas w domu nigdy dość ciast z jabłkami. Tak więc szarlotka w kolejnej odsłonie. dobrze, że zrobiłam zdjęcia zanim zaczęliśmy jeść, bo zniknęła za jednym posiedzeniem.

 

ciasto :

  • 1 2/3 szkl ( 250 g ) mąki
  • 125 g masła
  • 3 łyżki ( 50 g ) cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa jabłkowa :

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 szkl ( 115 g ) cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo :

  • kasza manna

szarlotka

Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dołożyć zimne masło, pokroić je w misce nożem na drobne kawałki, dodać jajko i śmietanę. Wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Przy czy jedna powinna być sporo większa od drugiej, myślę że gdzieś 3/4 i 1/4. Schować do lodówki.

szarlotka

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę, u mnie dość sporą. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Piekłam w formie ze zdejmowanym brzegiem, więc dno wyłożyłam papierem do pieczenia, a brzeg posmarowałam masłem.

szarlotka

Ciasto rozwałkować. Większą częścią wyłożyć dno blachy. Posypać je kaszą manną. Wyłożyć na ciasto jabłka. Pozostałe ciasto pociąć na paski i ułożyć na wierzchu.

Wstawić do nagrzanego do 180 º C piekarnika i piec 50 minut.szarlotka

Poszłam dzisiaj na targ z zamiarem kupienia renety. Podeszłam do mojego pana od jabłek, a tam renety brak. Pytam, a on mi mówi,że dzisiaj już cała reneta, 3 skrzynki, zeszła. Ale czy ja ją chciałam na szarlotkę? Więc potwierdzam. A on mi na to, żebym wzięła czempiona ( pisownia orginalna ). Bo jeden cukiernik ( nie pamiętam już skąd ), już tylko te jabłka bierze, wychodzi z nich świetna szarlotka, jabłka nie ciemnieją i już nie pamiętam co jeszcze.

Mogę potwierdzić, jabłka nie ciemnieją i świetnie się nadają do ciasta !

szarlotka

Smacznego :)



6 thoughts on “Kolejna szarlotka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »