Klopsiki z piekarnika w trzech odsłonach

Klopsiki z piekarnika w trzech odsłonach

Dzisiaj przepis na malutkie kuleczki z mięsa mielonego. Fajny sposób na przekąskę, Smaczne zaraz po wyjęciu z piekarnika oraz na zimno.

 

  • 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa )
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • kilka pomidorów suszonych
  • 2 – 3 łyżki kaparów

pieczone kolpsiki z mięsa

Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju.

Kajzerkę namoczyć w wodzie.

Mięso wymieszać z przestudzoną cebulą, jajkami, odsączoną kajzerką, musztardą i solą. Ja wyrabiam masę ręką.

pieczone kolpsiki z mięsa

Podzielić na 3 części.

Do jednej dodać drobno posiekane pomidory, do drugiej rozdrobnione kapary, a trzecią zostawić bez dodatków.

Naczynie żaroodporne, albo blachę posmarować cienką warstwą oleju.

Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiegi i układać w naczyniu obok siebie. U mnie potrzebne były 2 duże naczynia.

pieczone kolpsiki z mięsa

Piec w 200ºC przez 40 minut. Kiedy zrumienią się od góry, można je przewrócić, żeby były równo upieczone ze wszystkich stron.

pieczone kolpsiki z mięsa

Smacznego :)

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


8 thoughts on “Klopsiki z piekarnika w trzech odsłonach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.