Keks

Keks na święta? Oczywiście ! Dużo bakalii ,możliwość wcześniejszego przygotowania i nieskomplikowany przepis. moim zdaniem to wystarczające powody, żeby to właśnie on znalazł się w moim zestawieniu świątecznych propozycji.
Gdyby ktoś mnie zapytał, ilu przepisów na keks już wypróbowałam, nie potrafiłabym odpowiedzieć, tak dużo ich było. Były bardziej udane próby i mniej.
Ten keks mogę wam z czystym sumieniem polecić. Jeżeli szukacie tego jedynego, najlepszego przepisu, upieczcie go. Być mże i wy uznacie, że nie ma co szukac dale,j bo to jest ten smak.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” wyd. XIII z 1969 roku z moimi niewielkimi modyfikacjami.
- 300 g mąki + do obtoczenia bakalii
- 150 g masła
- 5 jajek
- 180 g cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 – 400 g bakalii
Masło utrzeć na puszystą masę.
Do utartego masła dodać kolejno po jednym jajku, przesiany cukier puder i na końcu partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ucierać aż masa stanie się puszysta.
Bakalie obtoczyć w mące.
Dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone bakalie. Wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki ( 11 x 30 cm ).
Piec w 180ºC przez ok. godzinę.
Jeśli ciasto się zrumieni, a w środku nadal będzie surowe można je przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.
Pod przepisem jest uwaga,że keks można piec bez proszku i nie ukrywam, że kusi mnie ta wersja, pewnie kiedyś spróbuję.
Moje uwagi : ciasto wychodzi bardzo smaczne, będę powtarzała, ale następnym razem zmniejszę ilość cukru. Moim zdaniem w zupełności wystarczy 170 g .
Smacznego :)
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Kocham świąteczny keks:)
Uwielbiam keks z dużą ilością bakali :) pycha!
Keks to najlepsze ciasto … uwielbiam je jeść z kubkiem herbaty mniam!
Uwielbiam keks i planuję upiec na te święta, a jak będzie się zobaczy :))
Pychota.
im więcej bakalii tym lepiej;) piekę na święta;)
Uwielbiam, z dużą ilością bakalii. Robię nie tylko na święta :-)
jedno z prostszych ciast, ale przesmacznych! I fakt- co dom, to inna modyfikacja :)
wspaniała klasyka :)
Wyszedł idealnie :)
Wygląda pysznie!
Ale u mnie jeszcze chwila do świąt…
Wspaniałe ciacho i piękne fotki:)
Keks wygląda pysznie i z chęcią go wypróbuję. Ja zawsze robię ze starego rodzinnego przepisu, bo był dla mnie najlepszy ze wszystkich jakie próbowałam, ale i ten wygląda wspaniale :))) Mam wrażenie że aż pachnie :)))
Piękny keksik, bardzo lubię, kiedy coś chrupie w ciastach, najbardziej lubię orzechy i suszone figi :)
Keks wygląda tak, że tylko chwytać i jeść:)
Agnieszko-pięknie wygląda Twój keks. Przede wszystkim nie 'spadły” bakalie :) Je tez robię to ciasto ze starego przepisu i bardzo lubię tę wersję. Musze wreszcie go wpisać :) pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za świąteczną akcję :)
Taki keks to obowiązkowy jest na święta :-).
Na święta będzie idealny, zrobię i dam znać jak wyszedł ;;)
Całym sercem jestem za domowym keksem!
No muszę zrobić taki na Święta! Jak nie zapomnę to dam Ci znać jak wyszedł ;-)
Keks jest idealny na święta! Wygląda bardzo apetycznie :)
Uwielbiam keksy ! A Twój wygląda naprawdę świetnie i kusząco :)