Keks

Keks

Keks na święta? Oczywiście ! Dużo bakalii ,możliwość wcześniejszego przygotowania i nieskomplikowany przepis. moim zdaniem to wystarczające powody, żeby to właśnie on znalazł się w moim zestawieniu świątecznych propozycji.

Gdyby ktoś mnie zapytał, ilu przepisów na keks już wypróbowałam, nie potrafiłabym odpowiedzieć, tak dużo ich było. Były bardziej udane próby i mniej.

Ten keks mogę wam z czystym sumieniem polecić. Jeżeli szukacie tego jedynego, najlepszego przepisu, upieczcie go. Być mże i wy uznacie, że nie ma co szukac dale,j bo to jest ten smak.

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” wyd. XIII z 1969 roku z moimi niewielkimi modyfikacjami.

keks

  • 300 g mąki + do obtoczenia bakalii
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 – 400 g bakalii

keks

Masło utrzeć na puszystą masę.

Do utartego masła dodać kolejno po jednym jajku, przesiany cukier puder i na końcu partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ucierać aż masa stanie się puszysta.

Bakalie obtoczyć w mące.

Dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone bakalie. Wymieszać.

Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki ( 11 x 30 cm ).

Piec w 180ºC przez ok. godzinę.

Jeśli ciasto się zrumieni, a w środku nadal będzie surowe można je przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.

Pod przepisem jest uwaga,że keks można piec bez proszku i nie ukrywam, że kusi mnie ta wersja, pewnie kiedyś spróbuję.

keks

Moje uwagi : ciasto wychodzi bardzo smaczne, będę powtarzała, ale następnym razem zmniejszę ilość cukru. Moim zdaniem w zupełności wystarczy 170 g .

Smacznego :)

12 potraw na świąteczny stół

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

5/5 - (1 vote)
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


23 thoughts on “Keks”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.