keks

Keks

Keks na święta? Oczywiście ! Dużo bakalii ,możliwość wcześniejszego przygotowania i nieskomplikowany przepis to wg mnie wystarczające powody, ze to właśnie on znalazł się w moim zestawieniu świątecznych propozycji.

Gdyby ktoś mnie zapytał ilu przepisów na keks już wypróbowałam, nie potrafiłabym odpowiedzieć. Były bardziej udane próby i mniej. Dzisiaj będzie kolejna próba. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” wyd. XIII z 1969 roku z moimi niewielkimi modyfikacjami.

keks

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 – 400 g bakalii

keks

Masło utrzeć na puszystą masę dodając kolejno dodając jajka, przesiany cukier puder i na końcu partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać aż masa stanie się puszysta. Dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone bakalie. Wymieszać. Ja odłożyłam łyżkę mąki, wymieszałam ją z bakaliami, żeby się nie zlepiły i nie opadły na dno. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia długiej keksówki. Piec w 180ºC przez ok. godzinę. Jeśli ciasto się zrumieni, a w środku nadal będzie surowe można je przykryć kawałkiem papieru do pieczenia.

Pod przepisem jest uwaga,że keks można piec bez proszku i nie ukrywam, że kusi mnie ta wersja, pewnie kiedyś spróbuję.

keks

Moje uwagi : ciasto wychodzi bardzo smaczne, będę powtarzała, ale następnym razem zmniejszę ilość cukru. Moim zdaniem 170 g wystarczy.

Smacznego :)

12 potraw na świąteczny stół

Keks
Rate this post

22 thoughts on “Keks”

  1. Keks wygląda pysznie i z chęcią go wypróbuję. Ja zawsze robię ze starego rodzinnego przepisu, bo był dla mnie najlepszy ze wszystkich jakie próbowałam, ale i ten wygląda wspaniale :))) Mam wrażenie że aż pachnie :)))

  2. Agnieszko-pięknie wygląda Twój keks. Przede wszystkim nie ‚spadły” bakalie :) Je tez robię to ciasto ze starego przepisu i bardzo lubię tę wersję. Musze wreszcie go wpisać :) pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za świąteczną akcję :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.