syrop pomarańczowy i kandyzowane pomarańcze

Kandyzowane pomarańcze i syrop pomarańczowy

Za jednym zamachem możemy przygotować dwie rzeczy. Syrop można wykorzystać do wielu rzeczy, a kandyzowane plastry pomarańczy mogą ozdobić nie jeden deser.

  • 2 pomarańcze
  • 1 szkl wody
  • 1,5 szkl cukru

syrop pomarańczowy i kandyzowane pomarańcze

Pomarańcze umyć porządni i  pokroić w cienkie plastry. Jeśli trafi się jakaś pestka to ją wyciągnąć.

Cukier rozpuścić w wodzie, wrzucić do niego plastry pomarańczy i gotować przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu rozdzielając plastry i przekładając je na drugą stronę.

Plastry gotowych pomarańczy przełożyć do słoiczków i zalać syropem.

syrop pomarańczowy i kandyzowane pomarańcze

Smacznego :)

syrop pomarańczowy i kandyzowane pomarańcze

 

Rate this post

4 przemyślenia nt. „Kandyzowane pomarańcze i syrop pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.