Jajka zapiekane na szpinaku

Jajka zapiekane na szpinaku

Czosnkowy szpinak, ser pleśniowy i jajka, to znane i pyszne połączenie. Warto poświęcić chwilę i rozpocząć dzień od takiego śniadania.

  • 250 g liści świeżego szpinaku
  • 2 – 3 jajka
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • kawałek sera pleśniowego ( u mnie gorgonzola )
  • sól
  • olej

jajka z piekarnika ze szpinakiem

Szpinak umyć, oderwać łodygi i przesmażyć na małej ilości oleju z dodatkiem czosnku i soli.

Przełożyć do naczynia które można wstawić do piekarnika, posypać pokruszonym serem. Zrobić w zależności od ilości jajek 2 lub 3 wgłębienia rozsuwając liście i wbić w nie jajka. Posolić białka, przyspiesza to jego ścinanie się.

Piec w 165 º C do ścięcia białek, powinno to zająć ok. 20 – 25 minut.

jajka z piekarnika ze szpinakiem

Smacznego :)



19 thoughts on “Jajka zapiekane na szpinaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »