Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Takie jajka robiła moja mama. Ja robię je nie często, ale to tylko z lenistwa.Dzisiaj po raz kolejny stwierdziłam, ze właściwie nie wiem dlaczego tak jest, bo trochę pracy z nimi co prawda jest, ale bez przesady bywają bardziej pracochłonne dania. Oficjalnie więc oznajmiam nie takie jajka faszerowane w skorupkach straszne jak się wydaje. A efekt jest naprawdę wart zachodu. Ja lubię te jajka bardzo :)

  • 10 jajek
  • 1 łyżka musztardy
  • natka pietruszki
  • sól
  • bułka tarta
  • masło

jajka faszerowane

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.

Każe jajko razem ze skorupką przeciąć na pół. Bardzo ważne jest żeby używać do tego ostrego noża. Lekko uderzyc w skorupkę i jajko powinno się rozciąć bez problemu.

Za pomocą łyżki wyjąć jajka ze skorupek.

Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć grube łodygi. Co do ilości wszystko zależy od waszych upodobań. Do jajek ze zdjęć dodałam cały „zimowy” pęczek.

jajka faszerowane

Jajka razem z natką zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Do jajek dodać musztardę i posolić. Dokładnie wymieszać.

Masą napełnić skorupki.

Część jajka bez skorupki obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na maśle z obu stron, inaczej nie zagrzeją się dobrze.

jajka faszerowane

Smacznego.

 

ALE JAJA!

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


12 thoughts on “Jajka faszerowane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.