Jagodzianki, domowe i pyszne.

Jagodzianki, domowe i pyszne.

Jedna z koleżanek mojej córki, kiedy dałam gromadzie jagodzianki zapytała :

– Ale to domowe jagodzianki ?

Po moim potwierdzeniu upewniła się :

– Ciocia sama je piekła?!

Po kolejnym potwierdzeniu usłyszałam :

– Nigdy nie jadłam takich nie ze sklepu.

A to na prawdę nie jest bardzo trudne, więc polecam wypróbować.

ciasto :

  • 3 szkl. ( 550 g ) mąki typ 450
  • 0,5 szkl. ( 145 g ) cukru brązowego
  • 1 szkl. (250 ml / 255 g ) mleka
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • 0,25 szkl. ( 100 ml ) oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo :

  • 300 g jagód
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ( 40 g ) cukru

Zagnieść ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wymieszać jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Ciasto podzielić na 16 części. Formować placki, na każdy położyć jagody i zakleić. Całość ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190°C i piec jagodzianki 30 minut.

Jagodzianki można posypać cukrem pudrem, albo polukrować.

jagodzianki

Smacznego :)



4 thoughts on “Jagodzianki, domowe i pyszne.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »