Jagodzianki, domowe i pyszne.

Jedna z koleżanek mojej córki, kiedy dałam gromadzie jagodzianki zapytała :
– Ale to domowe jagodzianki ?
Po moim potwierdzeniu upewniła się :
– Ciocia sama je piekła?!
Po kolejnym potwierdzeniu usłyszałam :
– Nigdy nie jadłam takich nie ze sklepu.
A to na prawdę nie jest bardzo trudne, więc polecam wypróbować.
ciasto :
- 3 szkl. ( 550 g ) mąki typ 450
- 0,5 szkl. ( 145 g ) cukru brązowego
- 1 szkl. (250 ml / 255 g ) mleka
- 1 jajko
- 10 g drożdży
- 0,25 szkl. ( 100 ml ) oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo :
- 300 g jagód
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ( 40 g ) cukru
Zagnieść ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wymieszać jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Ciasto podzielić na 16 części. Formować placki, na każdy położyć jagody i zakleić. Całość ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190°C i piec jagodzianki 30 minut.
Jagodzianki można posypać cukrem pudrem, albo polukrować.
Smacznego :)
cudne ;)
jak się dorwę do jagód, to wypróbuję przepis ;)
Polecam i daj znać jak wyszły :)
Pyszności. Uwielbiam jagodzianki ?
Marzena, ja też :)