Jagodzianki z kruszonką

Kolejny przepis na jagodzianki. Tym razem z kruszonką.
Sezon jagodowy bez upieczenia chociaż jednej partii jagodzianek uważam za stracony. Można je wszędzie ze sobą zabrać. Dla mnie tak smakuje lato :)
zaczyn
- 15 g drożdży
- 50 ml mleka
- 1 łyżka cukru ( u mnie brązowego )
- 1 łyżka mąki
ciasto :
- 400 g mąki
- 50 g cukru ( też brązowego )
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- 200 g śmietany
- 1 jajko
- szczypta soli
kruszonka :
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
dodatkowo :
jajko
Zaczynamy od zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.
W misce łączymy wszystkie składniki ciasta z zaczynem i dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Jagody dokładnie umyć na sitku i osuszyć.
Ciasto podzielić na 12 części. Formować kulki, rozpłaszczać ,na każdą kłaść porcję jagód i cukru.
Ważne, żeby wcześniej nie mieszać jagód z cukrem, bo puszczą sok i ciężko będzie je kleić.
Dobrze sklejać i łączeniem do dołu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę, łącząc ze sobą składniki.
Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w 180ºC przez 35 – 40 minut.
Smacznego :)
wyglądają bardzo pysznie :)
Dziękuję :)
Pyszności. A ja jeszcze w tym roku nie robiłam. Więc częstuje się twoimi :-)
Marzenko częstuj się, smacznego :)
Poproszę kilka takich jagodzianek do mnie do pracy ! :D Wyglądają tak bardzo kusząco a ja tak uwielbiam jagodzianki :)
Z przyjemnością bym podrzuciła :)
na nazbieranie jagód już nie liczę w tym roku, ale może skuszę się i kupię słoik, bo jagodzianek u mnie jeszcze nie było
Kup koniecznie, co prawda ze zbierania można mieć sporo frajdy, ale i z kupnych wychodzą pyszne jagodzianki :)
Coś pysznego! Porywam jedną albo i dwie ;)
Częstuj się, smacznego :)
Pychota, dakie domowe, cieplutkie i pachnące, mniam :)
Tak, domowe zdecydowanie najlepsze :)
Pyszne jagodzianki :) Poproszę o jedną.
Częstuj się, smacznego :)
Uwielbiam! Przepyszne są :)
Marta, sama prawda :)
Uwielbiam jagodzianki. Twoje wyglądają przepysznie. I ta kruszonka <3
Dziękuję i też bardzo lubię :)
Pięknie wyglądają te jagodzianki, tak bogato nadziane i jeszcze ta kruszonka ;)
Dziękuję :)