Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Kolejny przepis na jagodzianki. Tym razem z kruszonką.

Sezon jagodowy bez upieczenia chociaż jednej partii jagodzianek uważam za stracony. Można je wszędzie ze sobą zabrać. Dla mnie  tak smakuje lato :)

zaczyn

  • 15 g drożdży
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru ( u mnie brązowego )
  • 1 łyżka mąki

ciasto :

  • 400 g mąki
  • 50 g cukru ( też brązowego )
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 200 g śmietany
  • 1 jajko
  • szczypta soli

kruszonka :

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru

dodatkowo :

jajko

jagodzianki z kruszonką

Zaczynamy od zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut do wyrośnięcia.

W misce łączymy wszystkie składniki ciasta z zaczynem i dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Jagody dokładnie umyć na sitku i osuszyć.

jagodzianki

Ciasto podzielić na 12 części. Formować kulki, rozpłaszczać ,na każdą kłaść porcję jagód i cukru.

Ważne, żeby wcześniej nie mieszać jagód z cukrem, bo puszczą sok i ciężko będzie je kleić.

Dobrze sklejać i łączeniem do dołu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zostawić do wyrośnięcia.

jagodzianki jagodzianki

Przygotować kruszonkę, łącząc ze sobą składniki.

Wyrośnięte jagodzianki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać kruszonką.

Piec w 180ºC przez 35 – 40 minut.

jagodzianki

Smacznego :)



20 thoughts on “Jagodzianki z kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


Translate »