Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką
9/10 - (11 votes)

Jabka pod kruszonką to jedena z rzeczy, które jesienią smakuje najlepiej. Publikuje go teraz, bo przyszło mi do głowy, że ciepły aromatyczny deser może to być miłym akcentem, po trudnym dniu spędzonym na odwiedzaniu grobów. Jabłka można przygotować wcześniej, zaypać kruszonką i wstawić do lodówki. Po powrocie do domu wystarczy wstawić do piekarnika i w pół godziny możecie już się cieszyć pysznym deser, a w bonusie dostaniecie piekny zapch unoszący się po całym domu.

  • ok. 1 kg jabłek
  • 3/4 szkl ( 125g ) płatków owsianych
  • 0,5 szkl ( 80 g ) maki pszennej
  • 0,5 szkl ( orzechów włoskich
  • 1 szkl ( 225 g brązowego cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść rodzynek

Jabłka pod kruszonką z łatkami owsianymi i orzechami włoskimi

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem i rodzynkami. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne  możecie dodać trochę cukru. Wsypać je do naczynia do zapiekania.

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Dodać pokrojone w kostkę masło, ekstrakt waniliowy i zagnieść kruszonkę. Posypać nią jabłka.

Piec w 180 º C przez około 30 minut, do zrumienienia.

Można jeść i na ciepło i na zimno.

Jabłka pod kruszonką z łatkami owsianymi i orzechami włoskimi

Smacznego :)



10 thoughts on “Jabłka pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here